Oké, wat gebeurd er precies
Acne is een aandoening van de talgklierfollikel. Talgklierfollikels komen over het hele lichaam voor, behalve op de handpalmen en de voetzolen. De dichtheid van talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gezicht, op de rug en op de borst, dit zijn dan ook precies de plekken waar acne zich het meest voordoet. Je hormoonhuishouding is van grote invloed op het ontstaan van acne, maar vervolgens ook:
- - Opstapelingen van dode huidcelen in het folliculaire kanaal. Hierdoor kan het teveel aan talg dat gemaakt wordt niet weg
- - Overmatige talgproductie
- - Propioni acnes bacterie
- - Ontstekingsreacties
Kort gezegd is dit wat er gebeurt: onder invloed van hormonen maken we te veel talg aan, dit talg kan niet weg door de verdikte huidlaag. De talgklier wordt dus geblokkeerd en de follikel vult zich met talg, bacteriën, ontstekingscellen en afgestoten epitheelcellen. In het geval van een verwijde follikelmond treedt een donkere verkleuring op: een open comedo of ‘mee-eter’. Comedonen kunnen uitgroeien tot ontstekingen en kunnen aanleiding geven tot cyste-, infiltraat– en abcesvorming en soms tot het ontstaan van fistels.