Acne-littekens

Acne-littekens

Acne-littekens

Een van de specialisaties bij D’iva schoonheidssalon is acne. Mensen zijn blij met de goede resultaten van een gespecialiseerde acnebehandeling. Maar vaak blijven daar er nog de littekens zichtbaar. De meeste mensen vinden dat erg storend. De restverschijnselen van acne verschillen per persoon, je zou ze kunnen verdelen in drie groepen.

  1. De rode vlekken.Nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar, daar waar de ontsteking ooit heeft gezeten. Als de vlekjes vlak zijn, is er in de meeste gevallen geen sprake van littekenvorming. Deze zullen met de tijd vanzelf weg trekken, uiteraard zijn hier producten voor om dit proces te ondersteunen.
  2. De donkere vlekken.Zoals bij elke ontsteking van de huid die aan UV-straling wordt blootgesteld kan een donkere verkleuring ontstaan. Bij donkerdere huidtype is deze kans het grootst. Probeer dit dus te voorkomen met een goede zon bescherming, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Cenzaa facial protection high care.
  3. De littekens.Littekenweefsel bij acne ontstaat na het beschadigen van de huid, bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Meestal is er een verband tussen de ernst van de ontsteking en de mate van littekenvorming.

Helaas zijn er ook mensen die bij relatief oppervlakkige ontstekingen snel littekenvorming ontwikkelen. Let op; in alle gevallen is het belangrijk dat je er zelf zo veel mogelijk afblijft.

De littekens die wel zijn ontstaan in de loop van der jaren, kunnen we weer onderverdelen in groepen, littekens met weefselafname je hebt vast wel is gehoord van ijspriemlittekens, appelboorlittekens, glooiende of atrofische littekens, en littekens met weefseltoename ook wel hypertrofische littekens genoemd of keloid vorming.

Waar het eigenlijk om gaat is hypo–trofisch (hier is te weinig collageen aangemaakt) en hyper–trofisch (hier is te veel collageen aangemaakt). De vraag is natuurlijk, hoe worden acnelittekens behandeld?

In de loop van de afgelopen jaren zijn er verschillende technieken ontwikkeld en op de markt gebracht. De keuze van behandelmethode is natuurlijk afhankelijk van het type litteken en van het huidtype. Er is wel iets wat ik duidelijk wil maken, littekens zitten diep, houd er rekening mee dat er relatief ‘heftige’ behandelingen voor nodig zijn om de littekens te laten verminderen – en in sommige gevallen zelfs, welk risico wil je lopen om de acne littekens te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat de littekens nooit helemaal zullen verdwijnen. Alle onderstaande behandelmethode zijn erop gericht de littekens minder zichtbaar te maken. Bij D’iva is er gekozen voor relatief veilig en minder risico volle behandelingen, dit betekend wel dat er meerdere behandelingen nodig zijn om resultaat te behalen.

Technieken die drastischer zijn en die niet bij D’iva uitgevoerd worden zijn o.a. chirurgie, laser en TCA peelings.