Celluite

Celluite

Celluite

Cellulite, ook wel bekend als ‘sinaasappelhuid’, komt steeds vaker voor. Het geeft een ongemakkelijk gevoel vooral in de zomer op het strand, of uitjes naar de sauna. Het is te verdelen in vier stadia:

  1. Lichte cellulite: de huid is nog steeds glad als u staat of ligt. Maar knijpt u de huid samen, dan ziet u onregelmatigheden
  2. Middelmatige cellulite: tijdens het spannen van uw spieren ontstaan er lichte deukjes
  3. Sterke cellulite: de sinaasappelhuid is duidelijk zichtbaar en treedt vaak samen op met striae*
  4. Zware cellulitis: duidelijk voelbare en zichtbare, verharde knoppen en diepe striae*. Pas in dit stadia heet het cellulitis, dit is een pijnlijke aandoening aan het onderhuidsbindweefsel.

*Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan als iemand snel dikker wordt. Ze kunnen echter ook ontstaan op borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden. Cellulite wordt meestal aangetroffen op dijen, billen en onderbuik. Heel soms ook op andere delen van het lichaam. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en gezegd, wordt Cellulite niet veroorzaakt door overgewicht.

Cellulite kan wel worden versterkt door overgewicht. We weten dit onder andere omdat Cellulite voorkomt bij zowel vrouwen met overgewicht als vrouwen met een normaal gewicht. Zelfs dunne vrouwen kunnen last hebben van Cellulite.

Doordat vetcellen in het onderhuidse vetweefsel toenemen worden er bobbels gevormd door clusters verkleefde vetcellen. Door een verslechterde bloedcirculatie en afvoer van vocht verharden de onderhuidse celclusters. Afvalstoffen, vet en vocht hopen zich op en het bindweefsel komt onder spanning. Hierdoor wordt er getrokken aan de bovenste huidlaag en ontstaan er behalve bobbels ook putjes in de huid. Leeftijd, leefwijze, hormonen en erfelijkheid spelen een grote rol.

Cellulitebehandeling:
Zoals velen hebben ondervonden is cellulite niet alleen op te lossen met ‘slechts’ een crème. Cellulite kan behandeld worden met bindweefselmassage. Het langdurig opgeslagen subcutaan vet of aan elkaar gekleefde bindweefsel wordt door middel van speciale grepen losgemaakt. De je zorgt dat de huid min of meer wordt “opgepakt” en weer losgelaten. Hierdoor wordt het verkleefde bindweefsel met beleid losgemaakt van elkaar en zal weer ruimte geven aan het doorlaten van voedingsstoffen naar – en afvalstoffen van de huid.

Deze behandeling is veilig maar kan wel erg pijnlijk zijn, afhankelijk van de stijfheid en “leeftijd” van de verklevingen. Met de behandeling gaat een verhoogde aan– en afvoer gepaard van lichaamseigen stoffen, waardoor het aan te raden is na de behandeling ca. 1 ½ liter water te drinken om zo de afvoer verder te stimuleren. Verder is het belangrijk om voor en tijdens de kuren de huid diepliggend te stimuleren met een thermo–actieve crème om het resultaat te versterken.

Een actieve life style en gezonde voeding verminderen de terugkeer van cellulite en subcutaan vet, hoewel erfelijkheid en hormonen hier ook een zeer sterke rol in spelen.