Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken genoemd vanwege de kleur, zijn licht- tot donkerbruine verkleuringen van de huid. Ze kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot hooguit een paar centimeter. De medische naam is lentigo. Het is een goedaardige huidafwijking die veel voorkomt bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Ongeveer 80% van alle Nederlanders van 65 jaar en ouder heeft er in meer of mindere mate last van.

De meeste ouderdomsvlekken komen voor in het gezicht, op handruggen en op de armen. Dit zijn de plekken op het lichaam die het meest in aanmerking komen met U.V. straling. Tussen zonlicht en levervlekken bestaat dan ook een direct verband. Je loopt meer kans op lentigo, als je meer onbeschermd in de zon hebt gezeten. Het komt ook meer voor bij mensen met een heel lichte gevoelige huid.

Lentigo is niet schadelijk voor uw gezondheid en hoeft daarom ook niet behandeld te worden. Maar als u de vlekken als storend en ontsierend ervaart, is er wel iets aan te doen! Dat kan op de volgende manieren:

Behandeling in de salon: Microdermabrasie, in combinatie met fruitzuur, en de juiste producten voor thuis gebruik, zijn de ouderdomsvlekken goed te behandelen. Andere optie’s:

  • Camouflage – Ouderdomsvlekken verdoezelen door dagelijks een dekkende make-up aan te brengen.
  • Crèmes – Er zijn een aantal speciale crèmes op de markt die beloven de plekjes minder zichtbaar te maken; de effecten zijn echter niet bewezen.

  • Bleekcrèmes – Alleen verkrijgbaar op doktersrecept; tamelijk huidonvriendelijk, wel effectief.


  • Stikstof – Door de vlekken aan te stippen met vloeibare stikstof (net als bij wratjes) bevriezen de huidcellen mét overtollig pigment en worden ze vervangen door nieuwe huidcellen zonder. Bij te lang doorvriezen, bestaat het gevaar van littekenvorming.

  • Laser – Het wegbranden van levervlekken met laserstralen. Het risico op littekens is miniem, echter de behandeling is vrij kostbaar.

Zowel bij (bleek)crèmes als bij stikstof- en laserbehandelingen is het mogelijk dat de ouderdomsvlekken na verloop van tijd terugkomen.