Parafine-reactie

Parafine-reactie

Parafine-reactie

Minerale oliën zijn oliën die veelvuldig voorkomen in gezichtscrèmes en andere huidverzorging producten. Het zijn oliën afkomstig uit de aardolie-industrie en voegen totaal niets toe. Het zijn geen werkstoffen die daadwerkelijk iets voor de huid kunnen doen. Gebruikt u nu dagelijkse gezichtsverzorging op basis van een minerale olie? Bijvoorbeeld paraffine, vaseline, petrolatum of lanoline. Dan zal de huid hier eerst van moeten herstellen, helaas is dit niet een kwestie van de huid een keer goed wassen de minerale olie zit namelijk tussen de huidcellen.

Waneer u overgaat op een huidverbeteringsproducten, bijvoorbeeld Cenzaa, dan kan uw huid hierop reageren. Uw huid moet als het ware ‘afkicken’ van de minerale olie. De huid kan hierdoor ook afkickverschijnselen gaan vertonen zoals uitslag, roodheid, jeuk en droogte. Dit heeft niets te maken met de producten maar dus met de ‘paraffine-verslaving’ van uw huid. Dit wijst op het natuurlijke herstel proces van de huidbarrière. Stop dus niet met het gebruiken van de producten, maar gun uw huid de tijd om te wennen en te herstellen. De afkickverschijnselen vanzelf verdwijnen, Hoelang je huid nodig heeft is van te voren niet te zeggen, vaak niet langer dan 28 dagen (gehele huidcyclus).  

Minerale oliën in medicinale zalf kan wel te verantwoorden zijn. Bijvoorbeeld bij brandwonden word dit verwerkt om de huid af te sluiten voor bacteriën.  

Belangrijk om te weten dat de dagelijkse huidverzorging nooit op basis van een minerale olie moet zijn! Tegenwoordig word dit jammer genoeg wel in veel bekende merken verwerkt, zelf in de apotheek word er veel huidverzorging verkocht met de minerale olie als basis.   

Hieronder een opsomming van bepaalde minerale en oliën.

  • Paraffine
  • Parafine liqiudum
  • Mineral oil
  • Vaseline
  • Petrolatum
  • Ozokerit
  • Isoparaffin